Hoi en welkom op mijn website!

Mijn naam is Anne. Ik ben 25 jaar en studeer momenteel aan de Vrije Universiteit te Amsterdam, waar ik mij het komende jaar richt op het behalen van mijn masterdiploma voor de richting Design Cultures.

In juli 2017 heb ik mijn diploma behaald voor de bacheloropleiding Interieurarchitectuur aan Kunstacademie ArtEZ te Zwolle. Tijdens deze studie ben ik mij steeds meer gaan interesseren in het (willen) oplossen van maatschappelijke probleemsituaties d.m.v. ruimtelijke ontwerpen. Vanuit theoretisch en praktisch onderzoek creëer ik ontwerpen die de gebruikers handelingen aanreiken die hen bewust kunnen maken van hun eigen individualiteit/collectiviteit en hen sturen in hun gedrag en/of denkwijze. Kenmerkend voor mijn ontwerpen is dat deze vaak nog één of meerdere laatste handelingen bevatten voor de gebruiker. Ik ontwerp en creëer, de gebruiker maakt het als het ware af.

De tegenstelling tussen ‘individu’ en ‘collectief’ is iets wat mij inspireert als onderzoeker en ontwerper. Ik streef er altijd naar iets te ontwerpen wat individuen een plek biedt binnen een groter geheel. Dit bereik ik in sommige gevallen door bijvoorbeeld een duidelijke (voel- en zichtbare) grens tussen ‘individu’ en ‘collectief’ te creëren, of juist door een (onmerkbare) overgang vorm te geven.

Voor mijn afstudeerproject aan ArtEZ richtte ik mij op pestgedrag onder middelbare scholieren. Ik heb een meubel ontworpen gebaseerd op groepsgedrag onder pubers. Door in te spelen op tussenruimtes en ooghoogtes ontstaan er plekken voor buitenstaanders in de groep. Via de home-pagina kun je dit project bekijken.

De afgelopen jaren heb ik meerdere scripties geschreven. Zo schreef ik voor het Honours Programma aan Artez de scriptie ‘Goed Wonen’ waarbij ik filosofisch, historisch en praktisch onderzoek naar het wonen in rijtjeshuizen heb gedaan; schreef ik in mijn afstudeerjaar aan ArtEZ de scriptie ‘Individualiteit en collectiviteit in architectuur’ en schreef ik in 2018 de scriptie 'Nieuwe invalshoeken op het hergebruik van textiel middels de Nationale Feestrok. Textielschaarste tijdens en na de Tweede Wereldoorlog' voor de Pre-master Design Cultures aan de VU. Als je geïnteresseerd bent in het lezen van (één van) deze scripties kun je me benaderen via de contactpagina.

In samenwerking met oud-studiegenoot Mariska de Leeuw heb ik in november 2017 'ZGAT' opgericht; een webshop waar wij unieke, handgemaakte en tweedehands producten verkopen. Ons doel is het maken van producten die voorbij gaan aan trends en het vormen van een tegenbeweging tegen de massaconsumptie en uitbuiting van makers. Onze producten kun je bekijken op www.zgat.nl.

Ik hoop dat ik je kan inspireren met mijn ontwerpen en ideeën. Wanneer je mij wilt inspireren, een tip hebt voor mij of een opmerking, kun je een bericht achterlaten via de contactpagina!

Anne